Verslag spellendag juli

Gepubliceerd op 21 juli 2022 om 19:19

Oorspronkelijk hadden we in de zomermaanden geen activiteit voorzien. Toch kwam er in de loop van juni al snel de goesting om in juli toch nog iets te organiseren. En dat iets zou al snel uitgroeien tot iets heel wat. Onze spellenavonden zijn niet op kinderen gericht aangezien we pas om 20u starten. Daarom wilden we hen deze keer ook de kans geven om onze spellenclub te komen bezoeken. Onze eerste spellendag was geboren.

De voorbereidingen voor onze gewone spellenavonden zijn ondertussen een vaste routine geworden. Voor de spellendag kwam er heel wat meer bij kijken. Op voorhand gingen we in de leer bij Omi Josée om een grote ketel spaghettisaus met veel verse groentjes te bereiden. Er werd warm weer voorspeld dus ook onze drankvoorraad moest extra aangevuld worden. De aanhangwagen werd bovengehaald voor een extra frigo en heel wat bakken drank. Speciaal voor de kinderen was er nu ook Capri-Sun, Fristi en chocomelk voorzien. Nog iets nieuws in onze voorbereiding: kinderspelen voorzien. Een aantal spellen van onze spellenavonden zijn familiespellen maar voor de echt kleinere spelers moesten we toch wat dingen op maat kunnen aanbieden. Een extra tafel met spellen er maar bij dan!

14u00: alles staat klaar, onze helpers zijn aanwezig en de deuren staan open. Een spannend moment voor ons want we hadden geen idee hoeveel volk er zou komen in de namiddag. We moesten echter niet lang wachten om onze eerste bezoekers te mogen verwelkomen. Zij konden al meteen een spel uitkiezen en daarbij de nieuwe tafels van de Beemdgalm uitproberen. Dankzij de Vrienden van de Beemdgalm kunnen we nu immers gebruik maken van een splinternieuwe set tafels waaronder ook een grote ronde speeltafel. Even later waren we écht verbaasd toen we een gezin zagen binnen komen … in special ontworpen T-shirts met “Dubbel Double Trouble” erop, een mooie verwijzing naar onze spellenclub. Wie had ooit kunnen denken dat we op minder dan een jaar tijd mensen zo enthousiast (en gek?) konden krijgen voor onze spellenclub. Dikke merci, Michèle en familie! Het was echt superleuk!

Voor de spellendag wilden we ook iets speciaals doen. Met Klask hielden we voor de eerste keer een toernooitje. Rond 16u startte de kindereditie. Op voorhand waren er een achttal kinderen ingeschreven, maar de andere aanwezige kinderen sloten al snel mee aan. Zo telde het deelnemersveld voor ons allereerste toernooi ooit 12 kinderen. Het voordeel van Klask is dat het heel eenvoudig aan te leren is, dus ook de kinderen waren er snel mee weg. Hartverwarmend moment twee van de dag: rond de speltafel verzamelde een grote groep supporters, klein en groot. Er werd gejuicht, er werd aangemoedigd, er werd meegeleefd. Weer een mooi voorbeeld van hoe spellen spelen mensen verbindt. In een zinderende finale ging Matthias met de overwinning lopen. Maar niet getreurd, alle deelnemende kinderen kregen een verfrissend ijsje! Enkele deelnemers lieten al meteen horen dat ze volgend jaar een nieuw toernooi wilden.

Ondertussen werden zowel binnen als buiten heel wat spellen uit onze collectie gespeeld. Door het mooie weer hadden we immers ook heel wat outdoor games mee, zoals Viking Kubb en Leeuwentoren maar ook klassiekers als minigolf, blikken gooien en reuzedarts. Dit in combinatie met de aanwezige speeltuin zorgde ervoor dat er ook buiten heel wat ambiance was.

Rond 18u begonnen een aantal buikjes te grommen. Tijd voor spaghetti! Het keukenteam kon volop aan de slag. Het was bij momenten hard labeur maar het loonde, want er kwamen verschillende complimenten naar de chefs. Blijkbaar gaf het zien eten – of was het de lekkere geur? – ook goesting aan andere aanwezigen. We kregen meermaals de vraag of het toch nog mogelijk was om nog een spaghetti te bestellen. Voor ons geen probleem: alles wat we hebben, serveren we. Tussendoor moesten we wel snel kaas gaan bijhalen maar dat hadden we er met plezier voor over. Met gevulde buikjes konden we zo aan de avondsessie van onze spellendag beginnen.

Rond 20u was het Klasktoernooi voor volwassenen voorzien. Waar we niet op gerekend hadden, was dat er nog zoveel kinderen aanwezig waren én dat ook zij opnieuw wilden meedoen met het toernooi. Zo verdubbelde het aantal deelnemers ten opzichte van de kindereditie. Net als bij de spaghetti maakten we er geen probleem van om onze planning om te gooien. Poules werden ingedeeld, weer gewijzigd, nog eens aangepast en nog eens veranderd. Maar het was het waard want opnieuw veranderde de Beemdgalm weer even in een strijdtoneel met ditmaal zelfs een clash tussen de generaties. In 8 poules gingen de 24 deelnemers de strijd met elkaar aan. En zij die dachten dat de kinderen snel mochten inpakken, hadden het helemaal fout. Twee kinderen schopten het tot in de halve finales wat sowieso al een puike prestatie was. Voor Sam was dat de eindhalte maar sowieso krijgt hij van ons nog eens een eervolle vermelding. Met nog geen 7 jaar op de teller in de halve finale geraken, benieuwd of iemand dat record ooit gaat kunnen verbreken. Matthias schakelde in zijn halve finale eerst zijn papa uit om daarna in de finale ook nog eens van zijn mama te winnen. Zo schreef hij beide toernooien op zijn naam. We weten al wie we in een mogelijk nieuwe editie in de gaten gaan moeten houden.

Ondertussen was het voor de kinderen echt wel slaaptijd. Toch was het daar nog tijd voor hartverwarmend moment nummer drie toen ze eerst nog buiten (in het donker) alle outdoor games flink gingen opruimen zodat wij dat niet meer moesten doen. Wat een toppers zijn onze spellenvrienden toch! Degenen die wel nog wat langer bleven, speelden nog enkele spellen om de spellendag af te sluiten. Na het opruimen van de zaal konden ook wij onze bedden opzoeken met een gelukzalig gevoel. Of er een volgende editie komt en wanneer, zal in de loop van volgend speeljaar duidelijk worden. Wij hebben er alvast van genoten!

Nu is het even tijd om wat op adem te komen, dus geen activiteit in augustus. Degenen die ons kennen, weten waarschijnlijk al dat we echter niet stil gaan blijven zitten. Er zitten alweer heel wat ideetjes in onze hoofden waar we volgend seizoen mee aan de slag willen gaan. Blijf ons dus zeker volgen!

Tot dan!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.