Verslag spellenavond mei 2024

Gepubliceerd op 7 juni 2024 om 17:04

Zaterdag 11 mei was de dag waarop zowel België als Nederland ontbraken in de finale van het Songfestival. België wegens niet goed genoeg, Nederland wegens een dispuut dat tot op heden nog steeds niet uitgeklaard is. Zaterdag 11 mei was ook de 10de verjaardag van Dubbel Dobbel Laura. Op zo een dag kan je natuurlijk moeilijk een babysit laten komen dus mocht ze, samen met haar broer, voor de gelegenheid mee naar de spellenavond. Samen met de andere aanwezigen speelden ze heel wat leuke spellen uit onze collectie.

We hadden deze keer heel wat nieuwe spellen in de spotlight staan en deze kwamen bijna allemaal op de tafels. Omwille van de Pegasus Spiele Gaming Days hadden we bijvoorbeeld Zilence bij waar het de bedoeling is om in 20 seconden een keuze te maken tussen drie sporen om zo – hopelijk – als eerste al de benodigde spullen te verzamelen. Dat klinkt gemakkelijker dan het lijkt. Door de eenvoudige spelregels is dit spel leuk voor zowel kinderen als volwassenen.

Ook van White Goblin Games hadden we een aantal nieuwe spellen bij. De gekozen titels zijn echt wel voor de hand liggend. Bij 5 Torens is het de bedoeling om … 5 torens te bouwen door te bieden op de beschikbare kaarten. Dat elke kaart verwijzingen heeft naar films, sprookjes of verhalen maakt het extra leuk. Bij Pyramido is het de bedoeling om … een pyramide te bouwen door de juiste gekleurde tegels te kiezen en te plaatsen. Ideaal voor de liefhebbers van wat puzzel- en denkwerk. Ook bij Stapelstad is meteen duidelijk wat de bedoeling is: huisjes in je stad plaatsen waarbij je extra punten sprokkelt als je ze op elkaar … stapelt. Vind je Ticket to Ride leuk? Dan Stapelstad waarschijnlijk ook!

Het spel dat echter het meest in het oog sprong was Schnitzeljacht, door de vreemde naam en het wel erg opvallende fluo doosje. Het opzet van het spel is super eenvoudig: kies één van de beschikbare dierkaarten en probeer daarmee op jacht te gaan om de anderen uit te schakelen. Zeker als je met vier of vijf spelers speelt, is dit echt een fijn spelletje. Ook hier weer kunnen kinderen en volwassenen fijn samen spelen. Oh ja, Schnitzeljacht heeft niks met schnitzels te maken. Het komt uit het Duits en betekent “speurtocht”.

Bij Schnitzeljacht is de beer één van de dierkaarten waarmee je kan spelen. Wil je liever enkel met beren spelen? Dan is Berenpark misschien wel een goede keuze. Ook hier ga je puzzelend te werk met de verschillende vormen van tegels om je park zo goed mogelijk uit te bouwen. Een beregoed spel!

Wie liever een stad bouwt zonder verdiepingen kan met Tiny Towns aan de slag. Op de beperkte oppervlakte van je stad moet je daar toch zo slim mogelijk de juiste gebouwen plaatsen. Daarbij ben je afhankelijk van de keuzes die je tegenstanders maken waardoor je niet altijd de bouwmaterialen krijgt die je eigenlijk zou willen krijgen. Shit Happens, zeggen ze dan. Maar hoe erg vinden mensen dat? Dat is de vraag die je bij Shit Happens voortdurend moet stellen aangezien je de verschillende gebeurtenissen moet rangschikken van minst naar meest erg. Een verkeerd lichaamsdeel dat geamputeerd werd of moeten overleven op een onbewoond eiland? Aan jou de keuze.

Misschien vind je het wel heel erg om omver geknald te worden? Dan kan je beter niet aan Flick ‘Em Up beginnen. In de setting van een cowboydorp is het daar namelijk de bedoeling om de tegenstanders uit te schakelen door er met een schijf tegen te schieten. Voor wie liever met een balletje in een doel schiet in plaats van met schijven op cowboys, is er uiteraard Klask nog. Sommige aanwezigen leken al te trainen voor het toernooi dat er volgende maand weer aankomt.

Wie snel een varkentje wil wassen, moet zeker Moddervarkens spelen. Jouw eigen varkens zo snel mogelijk vuil laten worden en daarbij de varkens van de andere spelers terug proper krijgen, is immers wat je daar moet doen om te winnen. In de vallei van Everdell lopen heel wat dieren rond maar varkens horen daar niet bij. Ook niet in Everdell Junior, de lichtere variant van deze klassieker. Ideaal voor jongere kinderen voor wie de regels van Everdell nog net te moeilijk zijn, maar ook voor volwassenen die zin hebben in een korter spelletje.

Wie dacht dat we aan het einde van het verslag kwamen zonder dat we De Betoverde Torens zouden vermelden, is eraan voor de moeite. Uiteraard kwam deze topper ook in mei weer op de tafels. Het blijft toch verbazen hoe een op zich zo simpele opdracht (gewoon onthouden waar je mannetjes zitten) zo moeilijk blijkt te zijn wanneer de torens zich beginnen te verplaatsen. Wie daar toch het best in slaagt, maakt een goede kans om te winnen. Op voorwaarde dat je je eigen tovenaars op tijd in de zwarte toren krijgt.

Wij zijn alvast benieuwd welke spellen er op de tafels gaan komen op de laatste spellenavond van dit speeljaar. We zullen alvast weer enkele nieuwe titels meenemen die door jullie ontdekt kunnen worden.

Tot dan!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.