Verslag Dubbel Dobbel Quiz

Gepubliceerd op 6 december 2023 om 23:44

Er was eens … een gek idee. Aangezien we naast spellen spelen ook erg graag quizzen, borrelde het ergens in ons achterhoofd om zelf een quiz te maken. In een enkele brainstormsessies moesten een aantal beslissingen genomen worden. Wat voor een quiz zou het worden? Een algemene kennisquiz of toch iets met spellen? Op welk publiek gingen we ons richten? Plaatselijke bezoekers van onze spellenclub of ook quizploegen die vaker gaan quizzen? Welk niveau zouden de vragen dan moeten hebben? Genoeg stof om over na te denken dus.

We besloten om voor de middenweg te gaan. Het zou een quiz worden die peilt naar algemene kennis waardoor mensen die weinig of geen spellen spelen niet benadeeld zouden worden. Toch speelden de spellen een belangrijke rol in de quiz aangezien de thema’s van de rondes telkens aan spellen gelinkt werden.

Een quiz is uiteraard pas leuk als er ook volk naar toe komt. Een eerste puzzel bracht ons tot 15 teams die we in de Beemdgalm zouden kunnen plaatsen. Met dat cijfer in het achterhoofd, hoopten we om toch 10 deelnemende teams te mogen verwelkomen. Het duurde echter niet lang eer we aan dat aantal geraakten dus we konden met een gerust hart verder werken aan de quiz. Toen we aan 15 teams kwamen, konden we zelfs het bordje “uitverkocht” boven halen. En toen … schreven nog twee teams zich in.

Door de schikking van de zaal te herbekijken, konden we ook hen laten deelnemen. Echt uitverkocht nu! Of toch niet? Daar was plots ploeg 18. Daar hadden we geen plaats voor – dachten we toen – dus we lieten hen weten dat ze op de reservelijst stonden voor als een team zou afhaken. Toch kregen we het niet over ons hart om hen niet te kunnen laten deelnemen dus trokken we naar de Beemdgalm om de tafels te schikken, te herschikken en nog eens te herschikken tot we een puzzel gemaakt kregen waarbij ook team 18 comfortabel kon meedoen!

De deelnemers meldden zich al goed op tijd aan wat even voor wat file aan de ingang zorgde. Gelukkig vond iedereen snel zijn plekje aan de tafel die toegewezen werd. Op de tafel stond een kleine traktatie met letterkoekjes. De boodschap was duidelijk: deze koekjes waren geen onderdeel van de quiz! Toch was een aantal deelnemers erg achterdochtig en werd onze boodschap in twijfel getrokken. De tafel van KSA Alken begon de koekjes zelfs per letter te sorteren. Betrouwbaar als we zijn, hielden we ons aan ons woord. Even brachten we paniek in de zaal toen we na ronde 6 terug over de koekjes begonnen, maar dat was part of the plan.

Tijdens de verschillende rondes werd er hard nagedacht, soms gevloekt maar gelukkig ook vaak gelachen. Bij sommige vragen leken sommigen het te horen donderen in Keulen terwijl anderen overtuigd het juiste antwoord neerschreven. De Durvers stond als eerste team na ronde 1 aan de leiding. Ze zouden met enkele andere teams een verbeten strijd voeren voor de zege. Uiteindelijk wisten ze de overwinning binnen te halen, weliswaar met amper een half (!) puntje meer dan Superfantasmatron. Lasallewelzijn maakte de top drie compleet.

Voor de start van de quiz lieten we Lorelien als jongste deelnemer dobbelen met drie dobbelstenen. Het resultaat van haar worp was – na een mislukte eerste poging waarbij een dobbelsteen van de tafel rolde – 9 wat betekende dat we voor de nummer 9 in de eindstand een poedelprijs voorzien hadden. Dit zorgde voor een extra strijd tijdens de quiz voor ploegen die niet meer op de top 3 (konden) mikken. Uiteindelijk ging deze prijs naar “11 mei is het weer X-Quiz-It”. Ze behaalden dezelfde score als Pilapower maar aangezien die laatste beter scoorde op de schiftingsvraag, eindigden zij op de achtste plaats. Het betere antwoord op de schiftingsvraag kostte hen dus de poedelprijs. Het kan verkeren in een Dubbel Dobbel Quiz.

Nadat de prijzen van het klassement uitgereikt waren, hadden we nog een poedelprijs over. In plaats van die uit te loten, besloten we die prijs meteen aan De Papa Club te schenken. Oorspronkelijk waren ze met vier ingeschreven maar door omstandigheden hebben ze de hele quiz met z’n tweeën gespeeld. Ondanks die numerieke minderheid wisten ze toch een heel mooie vierde plaats te bemachtigen. Dat verdiende wel een prijsje! Daarna hadden we nog vijf spellen om te verloten via de volle drankkaarten. Om zeker niemand met lege handen naar huis te gaan, boden we iedereen nog een kleine attentie aan.

Ondertussen was het al na middernacht. Voor heel wat teams was het laat genoeg om naar huis te gaan, sommigen bleven nog wat napraten maar als er een prijs was voor het meest fanatieke team, dan was die wel naar Superfantasmatron gegaan die uiteindelijk omstreeks 2u30 de deuren van de Beemdgalm achter zich toetrokken. Maar kijk, zolang het gezellig is, is iedereen welkom bij Dubbel Dobbel!

We willen nogmaals iedereen bedanken die meegeholpen heeft om onze eerste quiz te doen slagen: onze lieve mama’s en Jordi achter de toog; Maren en Reine als obers in de zaal; Lucy’s, Luciano’s, Prik & Tik en Jumbo, de sponsors van een deel van onze prijzen; de deelnemers aan de proefquiz voor hun waardevolle feedback en iedereen die we nog zouden vergeten zijn. Maar vooral een grote dankjewel voor alle deelnemende teams. Zonder jullie zou het een nooit zo een leuke avond kunnen geweest zijn!

Misschien tot volgend jaar?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.